Hjernen vil os det godt, meeen..
Men det er ikke altid så hensigtsmæssig de valg hjernen træffer på vores vegne. Tænk blot på de mennesker der får angst. Det er ikke et valg de selv har truffet men hjernen der tænker …uha dette er farligt, jeg må heller passe på dig. For det er en af de ting hjerne er designet til at gøre, at passe på os og fortælle os når en fare nærmer sig. Så sætter den hele alarmberedskabet i gang. Men som sagt det er ikke altid det er det rigtigt den gør og hvad gør man så?
Så går man i gang med at bearbejde sin hjernes måde at tænke på. Man visualiserer hvordan man skal tackle situationen fremover samtidig med man stiller sig spørgsmålet hvad er det værste der kan ske? Dør jeg af det? og så videre.
Det er i vores unge år fra ca. 11 år og frem til midt i 20’erne der sker en myelinisering i hjernen. Det er i denne perioder vi er hurtigst til indlæring af nyt stof samt denne periode er der vores hjerne peaker. I midt 20’erne er hjernen færdig modent, men dette betyder ikke vi ikke kan lære mere og udvikle på dele af vores hjerne.
Hjernen går gennem flere faser…
Pigers hjerner modnes hurtigere end drengenes, men det bliver sidenhen udlignet.
Hippocampus har bla. med vores hukommelser at gøre. Den bliver påvirket af det kvindelige hormon østrogen. Hypothalamus og amygdala har bla. med vores vrede og frygt at gøre. De bliver påvirket af det mandlige hormon testeron. Myelinisering (white matter) fremmer bla. spatiale evner hvilket drenge udvikler mere af end compakte cellestukturer (grey matter) der bla. fremmer informationsbearbejdning hvilket piger udvikler mere af.
Når puberteten er slut udjævnes det meste af de markante forskelle.